Výpočet dôchodku cez Oranžovú obálku

Čo vám hovoria pojmy osobný mzdový body, alebo dôchodková jednotka? Máte už aspoň 50 rokov a viac a chcete poznať ako vám to vychádza predbežne s dôchodkom? Aké máte očakávania a aká je realita? A viete vôbec ako sa vypočítava starobný dôchodok? Ak ste odpovedali na otázky záporne, potom je tento článok pre vás.


Začneme teda vzorcom na výpočet starobného dôchodku a ten bude vo výške POMBxODPxADH
vysvetlenie:
POMB je priemerný osobný mzdový bod a ten = 1, ak ste v priemere (od r.1984) mali vymeriavací základ (mzdu) vo výške priemernej mzdy. Ak ste mali vymeriavací základ (VZ) v priemere vo výške ½ priemernej mzdy, POMB je 0,5. Ak ste v niektorom roku mali vysoký VZ, započíta sa do priemeru najviac hodnota 3.
Ak POMB je menej ako 1, POMB sa zvyšuje o 22% rozdielu 1-POMB, ak POMB je viac ako 1,25, POMB z POMB nad 1,25 sa započíta 60% (percentá platia od r.2018).
ODP = obdobie dôchodkového poistenia v rokoch, vrátane náhradných dôb do r. 2003 (štúdium, starostlivosť o dieťa, vojenská služba), evidencia na ÚP do r. 2001, doby poistenia štátom od r.2004, doba poberania invalidného dôchodku
ADH = aktuálna dôchodková jednotka (údaj poskytuje Sociálna poisťovňa)

Vo vysvetlení si možno všimnúť dva roky a to:
rok 1984: od tohoto roku sa disponuje vymeriavacím základom v Sociálnej poisťovni (SP), do roku 1983 sa vymeriavacie základy neuplatňovali, nie sú v databáze Sociálnej poisťovne evidované
rok: 2004: Sociálna poisťovňa je po reforme, už neexistujú od tohoto roku žiadne náhradné doby ako do roku 2003. Náhradná doba do roku 2003 sa uplatňovala napr. počas štúdia, materskej, vojenčiny (ZVS) a to vo výške 0,3 násobku všeobecného vymeriavacieho základu v tom konkrétnom roku.

Je dobré si vybaviť tzv.GRID kartu s prístupovými právami na nahliadanie na účet poistenca v SP, avšak sú tam vidno iba údaje od roku 2004. Údaje do roku 2004 si vyžiadajte v SP, zašlú vám ich poštou v papierovej podobe.
Komu sa opísaný vzorec vidí ako komplikovaný, môže využiť projekt UMB BB, tzv. Oranžovú obálku.
Údaje od roku 2004 sa tam nahrajú automaticky spojením s účtom poistenca v SP, staršie údaje do roku 2003 sa zadávajú manuálne.
Údaje vám nikto neukradne, je to projekt univerzity UMB BB


Náhradné doby v Sociálnej poisťovni (uplatňovali sa do roku 2003) sú so záznamom 0,30. V roku 1986 som sa vrátil na jeseň z vojenčiny (ZVS 1984-1986). Záznam treba zadať manuálne z výpisu SP.


Od roku 2004 vám môže SP sprístupniť dáta elektronicky a automaticky ich tam oranžová obálka natiahne cez jednoduchý algoritmus 




Tí čo ste zapojení do 2.piliera, tak časť vašich odvodov na starobný dôchodok ide do vybranej spoločnosti, postup výberu je veľmi jednoduchý, aplikácia naviguje presne.



Príspevky do 2.piliera krátia príspevky do 1.piliera. Po lopate povedané, to napokon zníži výpočet dôchodku z 1.piliera. Ja som zapojený v 2.pilieri od začiatku a až do zmien birmovaného komunistu v roku 2012 boli odvody 50% 1.pilier a 50% 2.pilier.


Dušan Veselý

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Moja tesná výhra nad Covidom19 až v predĺžení

Prejde Krajniakovi švindeľ s 2.pilierom?