Prejde Krajniakovi švindeľ s 2.pilierom?

Nemôžem si pomôcť, ale od ministrovania posledného križiaka mám pocit, že ide ukrižovať všetkych sporiteľov 2.piliera. Okradnúť ich o poctivo nasporené prostriedky, ktoré mnohí často krát strategicky s určitým rizikom umiestňujú do zákonom stanovených fondov. Pričom vývoj rastu úspor nie je lineárny. Sporiteľ má právo prostriedky investovať do garantovaných a negarantových fondov vo svojej DSS. A vývoj hodnoty nasporenej sumy môže vyzerať aj takto.


No a múdry, premúdry ministerko práce chce hodiť polená pod nohy a zabrániť sporiteľom sa dostať v čase nároku na starobný dôchodok k celej nasporenej sume:  

https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/625687-polovica-vasich-uspor-pojde-poistovni-alebo-dedicom-jednorazovy-vyber-z-ii-piliera-konci/

V roku 2005 vznikol na Slovensku druhy, alebo 2.pilier dôchodkového zabezpečenia. V úplnom začiatku s inými podmienkami ako sú ešte teraz platné. Tie v roku 2013 vláda R.Fica zmenila. Dobre, občan to predýchal. No a aby to nebolo v živote také jednoduché, táto neodborná vláda chce robiť ďalšie nekoncepčné riešenia.

Občan poistenec, ktorý je zapojený do 2.piliera a dostane z 1.piliera dôchodok v čase nároku na starobný dôchodok aspoň vo výške referenčnej hodnoty (https://www.socpoist.sk/referencna-suma/59350s#7 ) si môže nasporenú sumu vybrať tzv.programovým výberom. Tieto prostriedky nie sú účelovo vziazané. Pri uzatvorení zmluvy s niektorou DSS vedel vedome, že sa vzdáva určitého podielu dôchodku z 1.piliera a teda dôchodok zo Sociálnej poisťovne bude nižší.

Teraz minister práce vymyslel, že prostriedky majú vylučne slúžiť na dôchodkové zabezpečenie. Takže podla p.Krajniaka výber nasporenej sumy a napr. ich použitie do opravy obydlia nie je taký účel. 

Predložený vládny návrh znie, aby sporiteľ dostal možnosť vybrať maximálne 50% nasporenej sumy. Zvyšných 50% tam môže zostať a môže byť predmetom dedičského konania. Myslí pán minister aj na také prípady, že sporiteľ nechce aby niekto dedil nasporené prostriedky? Nuž a ako posledná možnosť je tie prostriedky vo výške 50% nasporenej sumy použiť na odkúpenie tzv.doživotného dôchodku u niektorej vybranej životnej poisťovni (https://www.socpoist.sk/dss/59350s#5). Netreba rozpisovať, že kúpa doživotného dôchodku z komerčnej poisťovne sa neoplatí. Resp.oplatí ak by sa poistenec dožil veku aspoň  90 rokov.

Na nesystémový krok ministra Krajniaka upozorňuje aj pán Já Šebo, autor oranžovej obálky: https://finweb.hnonline.sk/ekonomika/27502450-ekonom-sebo-pre-hn-ludia-by-mali-mat-moznost-jednorazoveho-vyberu-dochodkovych-uspor


Vládny návrh bude predmetom hlasovania poslancov. Čo myslíte, zvíťazí rozum, alebo nerozum?

Dušan Veselý




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Výpočet dôchodku cez Oranžovú obálku

Moja tesná výhra nad Covidom19 až v predĺžení